UE lucrează la mecanismul european care ar permite ca statele membre să împartă vaccinurile anti-Covid în Balcanii de Vest și Africa

UE lucrează la mecanismul european care ar permite ca statele membre să împartă vaccinurile anti-Covid în Balcanii de Vest și Africa
Publicat: 20/01/2021, 12:05
Actualizat: 06/04/2021, 14:35

Uniunea Europeană propune crearea unui mecanism de împărțire a vaccinurilor pentru a furniza către grupurile prioritare din țările cu venituri mici, potrivit comisarului UE pentru Sănătate.

Declarațiile comisarului european pentru Sănătate și siguranță alimentară: Mecanismul european ar permite statelor membre să împartă vaccinurile „dincolo de granițele (UE)

Stella Kyriakides, care funcționează în calitate de comisar european pentru Sănătate și siguranță alimentară, a făcut astăzi o declarație în care a prezentat planuri pentru „a se asigura că toți cei care au nevoie de un vaccin îl primesc, oriunde în lume”.

Aceste propuneri includ un mecanism UE de partajare a vaccinurilor pentru a ajuta grupurile prioritare din Balcanii de Vest și țările vecine, precum și profesioniștii din domeniul sănătății din țările cu venituri reduse – în special din Africa – pentru a obține un acces timpuriu la jaburile COVID-19.

Acest mecanism european ar permite statelor membre să împartă vaccinurile „dincolo de granițele (UE)”, a adăugat Kyriakides.

Ca parte a acestui angajament, UE va acorda subvenții în valoare totală de 70 de milioane de euro Balcanilor de Vest, ceea ce îi va permite să achiziționeze vaccinuri de la statele membre ale UE.

În plus, alături de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), UE va oferi sprijin imediat de peste 50 de milioane de euro, care va merge spre pregătirea pentru vaccinare în Balcanii de Vest și țările vecine.

„COVID-19 a fost întotdeauna mai mare decât UE. Este o pandemie globală și necesită soluții globale pentru a se asigura că nimeni nu este lăsat în urmă ”, a spus Kyriakides.

„Nicio țară nu va fi în siguranță și nici o economie nu se va recupera cu adevărat până când virusul nu va fi controlat pe toate continentele. Uniunea Europeană este gata să-și joace rolul său geopolitic aici, în deplină aliniere cu valorile sale fundamentale ”, a adăugat ea.

OMS: Naționalismul vaccinului reprezintă un „eșec moral catastrofal”

Săptămâna aceasta, directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat că naționalismul vaccinului reprezintă un „eșec moral catastrofal”, întrucât țările cu venituri ridicate sunt de acord cu acorduri bilaterale pentru vaccinurile COVID-19.

El a comentat că acordurile bilaterale semnate de țările cu venituri ridicate ar putea amenința facilitatea COVAX condusă de OMS prin întârzierea livrărilor și crearea unei situații de acumulare și răspunsuri necoordonate.

COVAX este pilonul de vaccin al ACT’s Accelerator al OMS – o inițiativă de colaborare condusă de OMS care își propune să accelereze dezvoltarea, producția și accesul echitabil la testele, tratamentele și vaccinurile COVID-19.

Facilitatea este concepută pentru a consolida achiziționarea de vaccinuri promițătoare COVID-19 pentru a asigura „cele mai bune prețuri, volume și calendar pentru cele mai bune țări”.

UE și statele sale membre au angajat până acum peste 850 milioane EUR către COVAX. Mecanismul propus de UE de partajare a vaccinurilor ar putea acționa ca un răspuns intermediar înainte ca instalația să devină pe deplin operațională, potrivit Kyriakides.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Avertisment după ce o dansatoare a murit sufocată în timp ce avea relații intime cu...
Ea este noua iubită a lui CRBL! Și-a găsit alinarea în brațele unei puștoaice, după...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Criminalul de 16 ani din Crângași avea porecla "Beleaua" și era în atenția poliției. Ce...
Din ce face bani presupusul iubit al Simonei Halep? Are 57 de ani şi o...
DUREROS! Semnele cu care a rămas Oana Lis după CANCERUL DE PIELE
Vremea 20 mai - 17 iunie 2024. Val de ploi, vijelii și grindină în mai...
El este bărbatul ucis cu sânge rece în Crângași! Cei doi ucigași l-au snopit în...
Noi ajutoare pentru români! Ministrul Muncii a anunțat două proiecte în valoare de 85 de...
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Cât costă cel mai ieftin Duster 2024? Mai e SUV-ul MULT-IUBIT de români?
Volkswagen renunţă la planul de a trece la maşini complet electrice. Gigantul german este surprins...
Descoperire IMPORTANTĂ făcută de astronomii din ROMÂNIA! Este de valoare mondială
Marele actor a încetat din viață din cauza unui stop cardio-respirator. Moartea lui a îndoliat...
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Andreea Tonciu, dezvăluiri neașteptate despre mama sa! Ce pedepse primea diva când era mică: „Nu...
"Cumva bănuiam ceva". Anca Dumitra, declarații despre sarcină. Emoțiile prin care trece în această perioadă
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Oamenii fabricau arme mortale chiar și în urmă cu 300.000 de ani
×